La Mollerussa Lan Party, trobada també per a estudiants d’informàtica i empreses

 

Una trentena d’alumnes de l’institut Almatà de Balaguer visita el saló per conèixer més les seves característiques tècniques: xarxa amb més de 15 km de cable i la distribució de l’ample de banda, amb una velocitat de sis GB

 

Conscienciar, actualitzar i esquematitzar, tres pautes per reduir els atacs informàtics a les empreses petites, segons l’especialista en ciberseguretat, Rosa Ortuño, qui destaca que el teletreball ha comportat l’augment d’aquests delictes.

 

La 15a Mollerussa Lan Party, que va arrencar ahir dijous a la tarda i s’allargarà fins diumenge a migdia amb la previsió d’arribar als 500 participants, ha estat avui lloc de trobada d’estudiants i empresaris en dues de les activitats que s’han portat a terme. Així, d’una banda, una trentena d’alumnes del cicle formatiu de grau mitjà de sistemes de microinformàtica i xarxes de l’institut Almatà de Balaguer han visitat a primera hora del matí el saló on han rebut una explicació tècnica i interactiva de la xarxa habilitada per a l’esdeveniment -amb més de 15 km de cable- i de la distribució de l’ample de banda, amb una velocitat de 6 gigabytes (GB), perquè tothom pugui navegar correctament, segons ha dit Eduard Roca, membre de l’Associació Mollerussa Lan Party. Els alumnes han estat acompanyats pels professors Daniel Solé i Roser Solsona, els quals han destacat l’interès de l’explicació i la bona acceptació per part de l’alumnat al mateix temps que han expressat la seva intenció de tornar l’any vinent amb estudiants de grau superior.

 

La trobada tecnològica de la capital del Pla d’Urgell, organitzada per Fira de Mollerussa i l’Associació Mollerussa Lan Party, ha acollit també aquest divendres la xerrada Ciberseguretat, xarxes i gestió transversal, adreçada a professionals i empreses i organitzada per la firma Optimum TIC, uns dels patrocinadors del saló. La ponència ha anat a càrrec de Rosa Ortuño, CEO i especialista en ciberseguretat des de fa més de vint anys, qui ha parlat de la importància de conscienciar i donar formació des de les empreses, actualitzar les passwords i esquematitzar (segmentació) per tal d’intentar “posar portes al hacking”.

 

A Espanya es produeix un atac informàtic cada sis minuts

 

En un resum de la seva intervenció, Ortuño ha assenyalat que Espanya esdevé actualment, encara que són xifres que van variant, el tercer país del món més atacat amb un cada sis minuts.

 

L’especialista en ciberseguretat ha destacat també que des de la pandèmia i amb el teletreball, aquests delictes han augmentat per “l’allunyament del perímetre controlat” de les empreses. En aquest sentit, s’ha mostrat partidària de seguir certes pautes que no necessiten una inversió econòmica i que poden protegir tant a empreses com a particulars. Entre aquests consells estarien: actualitzar els pc i les plataformes, tenir diferents passwords per exemple en gmail i apps, canviar la contrasenya que ve de sèrie o mirar les webs que tinguin realment un certificat vàlid.

 

En la mateixa línia, la representant de la firma Optimum TIC ha reivindicat la formació des de les empreses. “Fan conscienciació de riscos laborals, però qui li ha dit a la gent que s’ha de canviar la password quan ve el tècnic de l’operadora que sigui a casa teva?”, ha afegit.

 

La Mollerussa Lan Party arriba enguany a la seva quinzena edició amb la recuperació dels quatre dies de durada així com de contingut.  Demà dissabte, el saló acollirà un taller de teclats mecànics, mentre que una de les novetats de la convocatòria és un concurs d’imatges creades amb intel·ligència artificial, amb la col·laboració de la nova xarxa social Ironia.club.

 

Així mateix, un any més es compta amb la presència de la firma Gamesports Lleida, amb un simulador de realitat virtual de curses de cotxes i la retransmissió per Twich en català de les finals dels tornejos i les finals mundials del League of Legends, la matinada del diumenge. Finalment, els assistents a la MLP poden provar, de la mà de Joan Lesan, el nou model del Drone de DJI AVATA.

 

Demà dissabte està programada també, a les sis de la tarda, la visita institucional, amb una comitiva d’autoritats, presidida per l’alcalde de Mollerussa i president de Fira de Mollerussa, Marc Solsona; el director de l’ens firal, Xavier Roure, i l’Edu Roca, de l’Associació Mollerussa Lan Party, entre altres.